सरिरमा पानीको सन्तुलन गर्नु मिर्गौला फेल भएका बिरामीहरुको लागि निकै नै चुनौती को बिषय हो | मिर्गौलाको धेरै महत्त्वपूर्ण कम हरु मध्य पिसाबको मध्यम बाट पानीको सन्तुलन गर्नु पनि एउटा महत्त्वपूर्ण कम हो | तर जब मिर्गौलाले आफ्नो पूर्ण क्ष्यमतामा काम गर्न सक्दैन तब सरिरमा पानीको व्यवस्थापन असन्तुलित हुन्छ|
पानीको व्यवस्थापन असन्तुलित हुदा सरिर मा निर्जलता (सरिर सुक्खा हुने) आथावा सरिर सुन्निने (सरिर मा पनि जम्मा हुने) अवस्था आउछ |
मिर्गौला फेल भएका बिरामीहरुको लागी पानीको सन्तुलन कायम गर्नको लागि प्यास (तिर्खा) को व्यवस्थापन गर्नु जरुरी छ |
तिर्खा कम गर्न के गर्ने ?
आत्त्याधिक मात्रामा नुन भएको खाना नखाने |
खानामा नुन थपेर खाने बनि आजै छोड्नुस |
यदी तपाई मधुमयको बिरामी हो भने चिनीको मात्रा कम गर्नुस, चिनिले तिर्खा बढाउछ
प्याक गरेर राखिएका खानेकुराहरु नखाने |
तयारी खाजाहरु जस्तै चाउचाउ, कुरकुरे, फुरन्दाना, दालमोठ, जस्ता खानेकुराहरु नखाने |
प्याक गरिएका माछा मासु तथा सुकुटी आचार नखाने |
फास्ट फुड नखाने |
मुख खुल्ला गरेर नबस्ने, नसुत्ने |
चिनी नभएको चोक्लेट अथवा चुइगम खाने |
धेरै तिर्खा लागेमा चिसो पानीले मुख कुल्ला गर्ने |
No comments:
Post a Comment